Kina odbacuje zabrinutost SAD-a, Japana i Filipina za Južno kinesko more
Foto: Kineska medijska grupa

KLEVETE

Kina odbacuje zabrinutost SAD-a, Japana i Filipina za Južno kinesko more

Portparol Lin Đijen je to rekao na redovnom brifingu za novinare kada je prokomentarisao saopštenje Sjedinjenih Država, Japana i Filipina nakon njihovog trilateralnog samita

Objavljeno:

Neosnovane optužbe relevantnih zemalja i namerne klevete protiv Kine po pitanju Južnog kineskog mora su neprihvatljive, rekao je u četvrtak portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Portparol Lin Đijen je to rekao na redovnom brifingu za novinare kada je prokomentarisao saopštenje Sjedinjenih Država, Japana i Filipina nakon njihovog trilateralnog samita. U saopštenju se izražava takozvana „ozbiljna zabrinutost zbog ponašanja Kine u Južnom kineskom moru“ i poziva se Kina da se pridržava arbitražnog suda iz 2016. godine.

Lin je rekao da se Kina snažno protivi praksi blokovske politike relevantnih zemalja, odlučno se protivi bilo kakvim aktima koji podstiču i podižu tenzije i štete strateškoj bezbednosti i interesima drugih zemalja i ozbiljno se protivi formiranju ekskluzivnih grupa u ovom regionu.

Napomenuvši da je odluka arbitraže u Južnom kineskom moru nezakonita, ništavna i nevažeća, on je rekao da Kina ne prihvata niti da učestvuje u arbitraži, niti priznaje takozvanu odluku, niti prihvata bilo kakvu tužbu ili akciju, koja se zasniva na odluci.

Lin je rekao da arbitraža o Južnom kineskom moru i njena nezakonita odluka štete interesima zemalja u regionu, uključujući Filipine.

Lin je rekao da će Kina nastaviti da čvrsto štiti svoja zakonska prava u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

„Pozivamo relevantne zemlje da budu trezvene i promene kurs umesto da idu dalje pogrešnim putem“, dodao je on.

Pripremila: Vang Tingting

(Espreso/ Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.